– guvernul Sirian a întreprins o serie de întâlniri în vederea analizării mecanismelor de lucru şi cooperării existente, ultima dintre ele având loc între viceministrul de Externe cu reprezentanţii şi şefii organizaţiilor ONU. Cu ocazia acestor întâlniri s-a convenit continuarea lucrului şi cooperării între guvernul sirian şi respectivele organizaţii. S-a convenit de asemenea dezvoltarea măsurilor administrative care să faciliteze activitatea instituţiilor ONU în domeniul umanitar în Siria.
– guvernul sirian l-a informat oficial pe coordonatorul rezident al activităţilor ONU în Siria despre hotărârea de a permite intrarea ajutoarelor umanitare prin punctele oficiale de frontieră cu Libanul, Iordania şi Irak, iar recent a permis folosirea punctului Al Yaaroubyya de frontieră cu Irakul pentru intrarea ajutoarelor umanitare în judeţul Al Hasaka, împiedicat în ultimele două luni de către grupările teroriste înarmate să primească ajutoare ONU.
– guvernul sirian a aprobat deschiderea a trei birouri suplimentare ONU (HUBS) în judeţele Al Swaidaa (pentru acoperirea nevoilor din regiunea sudică), judeţul Alep (pentru regiunea nordică), judeţul Al Qamishli (pentru regiunea nord-estică).
– guvernul sirian a emis până în prezent vize de intrare pentru 222 de funcţionari internaţionali numai de la începutul acestui an.
– guvernul sirian a pus în aplicare un nou mecanism pentru emiterea aprobărilor de facilitare a accesului convoaielor umanitare.
– încă de la începutul anului au avut acces către mai multe regiuni siriene 37 de convoaie mixte la care au participat mai multe organizaţii internaţionale (dintre care 8 numai în ultimele 6 săptămâni) către zone unde accesul era dificil din cauza prezenţei organizaţiilor teroriste.
– în ceea ce priveşte vaccinul împotriva poliomelitei pentru copii, arătăm că guvernul sirian continuă eforturile pentru asigurarea accesului la acest vaccin al tuturor copiilor sirieni şi colaborează în această chestiune cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF.
– guvernul sirian depune eforturi substanţiale pentru a se asigura că ajutoarele umanitare ajung la toţi cei care au nevoie de ele în Siria. Siria acoperă 75% din nevoile acestor persoane (25% provenind din ajutoare internaţionale). Guvernul sirian se confruntă cu dificultăţi imense în îndeplinirea acestei sarcini întrucât presiunile asupra sa continuă să fie mari, iar sancţiunile internaţionale unilaterale din partea SUA, UE şi a Ligii Arabe continuă.
– probabil că unul dintre cei mai puternici factori de împiedicare a distribuirii de ajutoare este reprezentat de activităţile criminale exercitate de organizaţiile teroriste înarmate.
– în ceea ce priveşte unităţile medicale şi spitalele, acestea sunt în continuare atacate de către organizaţiile teroriste afiliate Al Qaeda.
– pornind de la atribuţiile sale constitiţionale şi internaţioanle, Guvernul RA Siriene lucrează permanent pentru restabilirea securităţii şi stabilităţii în întreaga ţară şi pentru acoperirea tuturor nevoilor umanitare ale cetăţenilor săi.
– în prezent, guvernul sirian în colaborare cu ONU, elaborează un plan pentru a răspunde nevoilor umanitare pentru anul 2014, care este prevăzut să fie lansat la Geneva la data de 16/12/2013 – cu menţiunea că acest plan va fi unul de succes numai dacă vor fi asigurate resursele financiare necesare de către statele donatoare.
Reconfirmăm în final angajamentul guvernului sirian de a colabora cu ONU şi organizaţiile sale care lucrează în domeniul umanitar, conform hotărârii Adunării Generale nr. 182/46 şi principiilor sale, în special cel referitor la respectarea suveranităţii naţionale a statului.